Ha találtam...

Ha elveszett..

Ha meg kell válnom tőle ...

A felelős állattarásról ...

Ha találtam...

Vizsgáld át alaposan a kutyát, hátha találsz rajta egyedi azonosítót (chip, tetoválás, biléta a nyakörvön, stb), mely alapján gyorsan megtalálhatod az eredeti gazdáját. A kutya kondíciója, lelki állapota támpontot adhat, hogy mióta van az utcán, és vajon milyen eséllyel keresi valaki. Ha rossz kondícióban van, fél az emberektől, valószínűleg régóta kóborol, és messzire eljöhetett lakóhelyétől, vagy nem is keresi senki. A jó kondícióban lévő kutya lehet, hogy csak pár házra lakik tőled. Mindig célszerű először a környéken érdeklődni, hátha valaki felismeri.

Hasznos segítség lehet az eredeti vagy az új gazdi megtalálásában, ha plakátokat raksz ki például állatorvosoknál, kutyakozmetikákban, állateledel vagy felszerelés árusító helyeken. A helyi gyepmester vagy környékbeli menhelyek értesítése során lehet, hogy a gazdi nyomára akadsz. A plakáton a következő adatok szerepeljenek: Kutya leírása: szín, méret, kor, fajta, jellem; hol és mikor találta; hol, kinél lehet jelentkezni miatta. Ha van lehetőséged ezekhez fényképet illeszteni, nagyon sokat segít. Legtöbbször hasznos, ha rádióban, újságban tudod hirdetni a kutyát.

Jelezd nekünk, ha kutyust találtál, hátha szerepel a nyilvántartásunkban vagy tudunk neki lehetséges gazdát. Jelezd azt is, ha az eredeti gazdi nem jelentkezik, szeretnéd-e megtartani védencedet. Számtalan lehetőség van az Internet segítségével is gazdát találni neki. Nézd át a linkeknél található honlapokat emiatt, és írj az ott található fórumokra is! Az Interneten számtalan lehetőség van gazdit találni neki, írj a linkek alatt található fórumokra és nézd át a feltüntetett honlapokat. Mivel kiépített menhellyel még nem rendelkezünk, így a mi munkánk is nagyon nehéz, kérjük megértésedet!

fel a lap tetejére ...

Ha elveszett..

Ha elvesztetted kutyádat, minél előbb kezdd el a keresését! Járd végig lakóhelyed környékét, ill. azokat az útvonalakat, ahol rendszeresen sétáltok, megfordultok együtt. Ezzel egy időben plakátokat is ragassz ki, hátha más meglátja és segít a visszajuttatásában.

A plakáton mindenképp szerepeljenek a következő adatok: Kutya leírása: szín, méret, kor, fajta, jellem (pl. ha harapós, félős, barátságos); honnan és mikor veszett el; hol, kinél lehet jelentkezni, ha látja valaki. érdemes bemenni minden állatkereskedésbe, állatorvosi rendelőbe is, az ilyen helyeken sokszor tudnak segíteni. Legtöbbször hasznos, ha rádióban, újságban is tudod hirdetni a kutyát.

Keress meg minket! (help@retriever.hu) írd le pontosan a kutya adatait, küldj képet, leírást, és ha valaki megtalálja, el tudjuk irányítani hozzád! Jelentsd be a kutya eltűnését, add le az adatokat róla a környékbeli menhelyeken, gyepmesteri telepeken is!

Sok elveszett kutyákkal foglalkozó honlap, fórum van, ezek mindegyikébe érdemes írni a kutyádról, és rendszeresen nyomon követni azokat, hátha valaki értesül róla. Az említett honlapok megtalálhatók a linkgyűjteményünkben.

fel a lap tetejére ...

Ha meg kell válnom tőle ...

Ha tudod, hogy hamarosan meg kell válnod kedvencétől (betegség, költözés, egyéb), már jó előre kezdj el új gazdát keresni neki! A rádió, újságok, szórólapok mind hasznos eszközök erre a célra. Eközben kérdezd meg barátaidat, ismerőseidet, hátha tudnak neki szerető gazdát!

Jelentsd be hozzánk is, amennyiben kifejezetten olyan kutyát keresnek nálunk, ki fogjuk közvetíteni. Ebben az esetben add meg a kutyád adatait (név, fajta, kor, nem, küllemének és jellemének leírása, fénykép), az elérhetőségedet (telefonszám, város/falu, kerület, e-mail cím, stb.).

fel a lap tetejére ...

A felelős állattarásról ...

Reméljük Te nem az az ember vagy, akinek ezeket a kézenfekvő dolgokat le kell írnunk, de ha mégis, bízunk benne, hogy megfogadod tanácsainkat, és jobban vigyázol kedvencedre. Ha állat tartására szántad el magad, idejében tájékozódjon annak igényeiről, felelősségéről. Egy kutya jó esetben legalább 10-15 évet van melletted, ezt mindenképpen vedd figyelembe.

A kutyának szüksége van megfelelő férőhelyre, élettérre. Ennek legalább egy nagy kertnek kell lennie, de a retrieverek sosem vetik meg a gazdával tett közös sétákat sem, se a meleg lakást, házat, a sok-sok szeretetet, amit természetesen sokszorosan viszonoznak. A lakásban tartott kutyáknak napi többszöri rendszeres sétára van szükségük!

Egy kutyát etetni, oltatni, féreghajtatni kell, betegség esetén gyógykezelni, megfelelő felszerelésekkel ellátni, gondozni kell, amiknek komoly anyagi vonzata van. A kutya vállalásával ezek is együtt járnak.

Egy kutyának rendszeres foglalkozásra van szüksége, igényli a társaságod, szüksége van a szeretetedre és az irányításodra. A kutyának tudnia kell az alapvető (neve, ";gyere ide";, ";nem szabad";) vezényszavakat, ami problémamentesebbé teszi a közös életet. Ezen kívül még sok feladat elsajátítása (";ül";, ";fekszik";, ";lábhoz";) segítheti az együttélést, és számtalan olyan dolog van, mely a közös együttlét eszközével hozzájárul kapcsolatotok mélyítéséhez.

A kutyasétáltatás:
Sajnos vidéken még mindig elterjedt szokás az, hogy a kutyát egyszerűen kiengedik az utcára, hadd mozogja ki magát. Ez a magatartás egyáltalán nem helyes, ugyanis számtalan veszélyt és kellemetlenséget okozhat más embereknek és a kutyájának (ezen keresztül neked) egyaránt. Kutyádat mindig csak felügyelettel sétáltasd (azaz menjetek el ketten sétálni), lakott területen szigorúan pórázon vezesd és lakatlan, biztonságos helyen is csak akkor engedd el, ha biztos vagy benne, hogy visszajön hozzád első szóra, nem fenyegeti veszély. Ha kutyád nem megbízható, harapós, akkor csak szájkosárral sétáltasd, bár ez nem jellemző a retrieverekre! :-) Kutyasétáltatás közben mindig hordj magaddal nylonzacskót, és kutyád esetlegesen lakott helyen letett szilárd végtermékét szedd össze és a legközelebbi kukában helyezd el! Ezzel tisztán tarthatjuk településünket, ráadásul erre már a legtöbb helyi ebtartási rendelet is kötelez minket.

Családtervezés:
Jelenleg Magyarországon (kb.1 500 000) kóbor kutya található. A legtöbb ember nem kifejezetten tenyésztési céllal veszi a kutyáját, és legtöbbjük nem is kíván születendő kölykökkel foglalkozni.

Kérünk, vedd figyelembe mindezt, és előre gondoskodj róla, hogy szukád nem kapjon lehetőséget véletlen kölykök ellésére. Mi a családtervezés legbiztosabb módjának - amennyiben sosem akarsz kölyköt - az ivartalanítást tartjuk. Szukák esetében ezzel megelőzhetők a később, esetlegesen időskorban jelentkező betegségek (emlőrák, gennyes méhgyulladás) kialakulása. Régi tévhit, hogy egy szukának életében legalább egyszer ellenie kell! Szukák esetében általában nem jellemző a viselkedés megváltozása. Ezzel szemben hatalmas előnyhöz jut a gazdi, hiszen elmarad az évi 2 tüzelés, mely komoly problémákat okozhat (kerítés szétszedése a hódolók által, a szukát állandóan óvni kell, a lovagok szerenádja éjszaka az ablak alatt).

Az általunk örökbeadott kutyákat ivartalanítjuk, vagy szigorúan ivartalanítási kötelezettséggel adjuk tovább őket. Kanok esetében a kasztrálással általában csökken a dominanciára való hajlam, kissé nyugodtabbak lesznek, csökken a jelölések mennyisége a kertben, nem hajtják már olyan aktívan a szukákat, csökken az elcsavargás veszélye. Eme viselkedések későbbi intenzitása nagymértékben függ attól, milyen idős korban lett kasztrálva a kan. Az ő esetükben megelőzhető ezzel a hererák kialakulása, ami az utóbbi pár évben egyre gyakrabban előfordul náluk.

Egyedi azonosítás:
Szeretnénk elérni, hogy minden gazdás kutyát, akik csak elkóboroltak, de valahol hazavárják őket, minél előbb visszajuttathassunk otthonukba. Ehhez a Te segítségedre is szükségünk van, hiszen neked kell megoldanod saját kutyád egyedi azonosítását, hogy mi az alapján rád találjunk, ha elveszik. Egyedi azonosító jel fajtatiszta törzskönyves kutyák esetében a tetoválás, ami viszont sajnos az esetek nagy többségében nem látszik jól, hiányos, vagy nincs is. Kutyádat lásd el nyakörvvel, melyre egy bilétán a saját neved, címed és telefonszámod írd föl. Ugyanez megtehető a nyakörv belső oldalára is, vagy bármilyen praktikus módon, amit mi vagy a kutya megtalálója használni tudunk. Mivel a nyakörv sem biztos módszer, elveszhet, lelophatják a kutyáról, ezért van egy harmadik - a legbiztonságosabb - lehetőség is.

Európában már elterjedt a kutyák chippel való ellátása. Ez egy apró szerkezet, melyet a bőre alá juttatnak egy injekciós tű segítségével. Ez a kutyát nem zavarja, passzív, a szövetekbe beágyazódva a kutya élete végéig működőképes. Csak abban az esetben ad jelet, ha a megfelelő leolvasóval közelítenek hozzá. Chipet ma Magyarországon minden, állatorvosi kamarai működési engedéllyel rendelkező állatorvos beültethet.

fel a lap tetejére ...
 
Kapcsolat: help@retriever.hu , T: Bagi Fruzsina 20/593-3380, Szőke Andrea: 20/425-1041, Zsarnóczay Márti 20/425-6511
~ ~ ~ Copyright 2006 - Produced by Fruzsi, Port of Nessie, Zsarno, Support Paw ~ ~ ~ ~

Belépés az Adminok számára