Biztosan Te is tapasztaltad már milyen kétségbeejtően tehetetlen érzés a kedvenc fajtád egy példányát elesettnek látni. Tudni, hogy az utcán, menhelyen vagy gyepmesteri telepen sínylődik, és bármikor balesetet szenvedhet, vagy elaltathatják.

A fajtamentés gondolata, szükségessége közel 2 éve érlelődött bennünk, végül 2005 nyarán lassan elkezdtük a szervezést. Apránként szerveződni kezdett egy csapat. Az ország 3 különböző pontjáról, interneten egyeztettünk, hogyan tudnánk egy jól szervezett, olajozottan működő rendszert felépíteni. A már gyakorlott állatmentő csapatok nagyon sok hasznos tanáccsal láttak el minket, amit ezúton is nagyon köszönünk. A tapasztalatok megosztása mindenkinek ösztönzést és előrelépést hozott.

A kezdeti 3 fős csapat erőfeszítéseit látva több állatbarát és felelős tenyésztő is segítőnk lett. A Magyar Labrador Retriever Egyesület és a Golden Retriever Kör is támogatásával biztosította kis csapatunkat működését. Mind a fajtagondozóknak, mint a Retriever Rescue-nak az az egyik legfontosabb célja, hogy az összes retriever biztonságot nyújtó, szerető családban éljen. A felelős állattartás és a hozzáértő tenyésztés mindannyiunk számára elemi kérdés. A célok eléréséhez hosszú utat kell megtennünk, de hisszük, hogy közös erővel mindez sikerülni fog.

Tisztában vagyunk azzal, hogy amit jelenleg teszünk, az csak és kizárólag tűzoltás. A felelős tenyésztők és kutyatartók minden erőfeszítése ellenére sajnos egyre több a "szaporítók" által "lezsarolt" fajtatiszta vagy arra nagyon hasonlító kutya, amelynek kölykei minden kontroll nélkül kerülnek akár felelőtlen emberek kezébe is. Sajnos ezek az egyedek gyakran rontják a fajtáról kialakult képet, és még gyakrabban kerülnek utcára, gyepmesteri telepekre.

A fajtamentésre mindemellett azért is szükség van, mert a retrieveres társadalmat is minősíti az, miképp reagálnak az emberek egy-egy rászoruló kutyára. Fontos, hogy ha valaki talál egy bajba jutott retrievert, tudjon kihez fordulni.

A felelős kutyatartásról, a kölyök választásáról, a retrieverek jellemzőiről rengeteg internetes oldal szól. Egy csokorba szedtünk belőlük jó pár hasznos oldalt, amit a linkek alatt megtalálhat az, aki most vágna bele egy ilyen remek kutya tartásába.

A sikertörténeteinknél több, általunk gazdához adott, vagy közvetített kutyáról írunk, ez bíztatás lehet azok számára, akik elgondolkodtak egy Retriever Rescue által ajánlott kutya örökbefogadásán. Több kutya került ki tőlünk munkakutyának (vakvezetőnek, szarvasgomba keresőnek, terápiás kutyának), és még többen kerültek családba, házikedvencnek. Ezek a kutyák felnőttként is problémamentesen beilleszkednek, és egy esetleges gazdaváltás mindig kevésbé rossz nekik, mint menhelyen, gyepmesteri telepen, utcán, vagy sokadik kutyának egy ideiglenes gazdánál élni. A történetekben szereplő kutyák eseteivel szeretnénk megmutatni, hogy lehetőségeinknek megfelelően hogyan és mit tudunk tenni a bajba jutott retrieverekért.

Csapatunk még kicsi, így örömmel vesszük, ha valaki csatlakozik, vagy bármilyen formában segítséget tud nyújtani. Ennek lehetőségeiről írunk a Segítőket várunk résznél . Köszönjük, hogy szimpatizálsz céljainkkal, s reméljük, hogy közösen hatékonyabban küzdhetünk azok megvalósításáért!

A Retriever Rescue csapata
 
Kapcsolat: help@retriever.hu , T: Bagi Fruzsina 20/593-3380, Szőke Andrea: 20/425-1041, Zsarnóczay Márti 20/425-6511
~ ~ ~ Copyright 2006 - Produced by Fruzsi, Port of Nessie, Zsarno, Support Paw ~ ~ ~ ~

Belépés az Adminok számára