Berta...

illusztrációBertának az emlődaganata miatt gyanakodtunk az áttétre, ezért olyan helyre vittük, ahol előtte végig tudták röntgenezni, meg tudták nézni ezt. Sajnos a gyanúnk bebizonyosodott, Berta tüdejében, milliónyi, apró daganat volt. Erzsiék, akik 1.5 hétig ideiglenesei voltak, és 1.5 hétig szerették, akik állatorvoshoz vitték már elmentek, a környéken sétáltak, vártak az 5 órát, hogy mehessenek Bertáért, így nem voltak ott az eredménykor. Viszont mivel én intéztem a vizsgálatát, műtétjét, az én ismerőseim voltak a rendelőben, ezért engem hívtak. Nem beszéltünk sokat. Két fél szóval tudatták, hogy baj van, és nem kicsi. És nem   ajánlottak   választást,   tudták,   hogy   magamtól   mondom,   így mondtam: "Aludjon..." Berta fél 5 felé aludt el végleg, a műtőasztalon. El sem kezdték a műtétet, a röntgen mindent megmutatott előtte. Ez volt a leges legjobb döntés, ha várunk, talán 1 hét, talán 1 hónap múlva, de a tüdeje feladja a szolgálatot, és lassan, talán leépülve, talán szenvedések által, de nem éli túl. Így viszont Berta boldogan mehetett el... nem érezte körülötte az embereken azt a furcsa érzést, hogy baj van, és ő mégsem tudhatja, hogy mi, csak azt érzi, nagy baj van. Nem érzett fájdalmat, sem szenvedést. Csöndben, békésen elaludt örökre. Berta 11 évig szolgált egy szaporítót, számtalan alom volt utána, de azt sem tudják, mennyi, mert nem lett mind letörzskönyvezve. Nem láttuk soha az ő törzskönyvét sem, a tetoválás a fülében egy zöld paca volt csak. Utolsó előtti vemhességénél császárral szült... ami azt jelenti, volt még másik is... ki tudja mikor utána. Bertát, amikor elsőnek láttuk tudtuk, hogy nem engedjük vissza oda, ahonnan elhoztuk, pedig akkor még nem tudtuk, hogy ilyen rövid lesz az ismeretségünk. Berta 1.5 hetet volt nálunk. Hiába volt idős kutya, nem gondoltam, hogy ennyi lesz. Nem gondoltam, hogy 1.5 hét lesz a közös életünk. Esélyt akartunk neki adni, és hittük, idősen is lesz gazdája, aztán hittük, idősen is meggyógyulhat és lesz gazdája, de nem. Sajnáljuk, nagyon. Berta baba! Ég Veled!

Miután beszéltem az állatorvosokkal, bánatomban elindultam saját kutyáimmal. Ki a mezőre, a domboldalba, a világ egyik legszebb helyére, ahol kisírhatom magamat, és kicsit pihenhetek. Akkor hívtak telefonon... a piros nyakörves fekete kutyát keresik, akit én találtam 4 napja. Megkerült a feketém gazdája! Mint kiderült, 16 éves, törzskönyves, tetovált, képzett, kutya, 4 napja veszett el. Hogy hogyan tud egy 16 éves kutya elveszni? Úgy, hogy véletlen kiment a kapun és nem reagált a szólongatásra. Ugyanis teljesen süket... Lessie, mert így hívják, ma hazakerült. Örültem neki, nagyon... de bevallom, Berta sokkal mélyebben érintett, hiába mosolygok, nevetek, örülök Lessie-nek, nem az igazi az örömöm.

illusztrációFélelmetes dolog életek felett dönteni, de meggyőződésem, hogy jó döntést hoztam. Én, és két, engem nagyon szerető, felkészült állatorvos tudásunk legjavát adva gondolta ezt a leghelyesebbnek. Nem bántam meg és nem is fogom. Végül kijutottam arra a bizonyos csodálatos helyre, ahol sírni szerettem volna. Fél órát sírtam ülve-fekve a kis dombom, számoltam a bárányfelhőket, a Duna fodrait és közben három saját kutyám futkosott körülöttem. Tudták, hogy valami nincs rendben, és felváltva, vagy éppen egyszerre jöttek oda, és másztak a nyakamba, nyaltak össze, vagy csak ültek-feküdtem mellettem. 3 fantasztikus kutya, és mindegyiknek akkora lelke van, amit nem lehet körülírni. Megígértem nekik, ha ugyanebben a helyzetben leszek, bármelyikükkel, őket sem hagyom szenvedni.

Köszönjük mindenkinek, aki segített, segíteni próbált nekünk, Berta nevében. Ennyi tellett tőlünk... A lehetetlent megoldjuk, Lessie otthon van, de sajnos a csodára nálunk is várni kell. Az élet nem áll meg, szeretném, ha egyszer nem lenne kutya, akin segítenünk kell, de van. Megpróbálunk erőt venni, és most nekik is ugyanúgy, esélyt adni, mint Bertának, és bízunk benne, nem ér minket hasonló kudarc jó ideig.

Bagi Fruzsina
állatorvostan-hallgató, a retriever fajtamentés vezetője

 
Kapcsolat: help@retriever.hu , T: Bagi Fruzsina 20/593-3380, Szőke Andrea: 20/425-1041, Zsarnóczay Márti 20/425-6511
~ ~ ~ Copyright 2006 - Produced by Fruzsi, Port of Nessie, Zsarno, Support Paw ~ ~ ~ ~

Belépés az Adminok számára