Labrador Retriever & Golden Retriever

E két vidám természetű, méltán közkedvelt és népszerű fajta mögött sokkal több van mint bájos, kedves külső...

A Retrievereket vadászatra tenyésztették ki és máig megmaradó alaptermészetükből, jellemükből és képességükből adódóan maximálisan meg is felelnek e célra. Mivel a mai rohanó világban e tevékenységre meglehetősen kevesen használják Őket, rendkívüli sokoldalúságuknak és megnyerő tulajdonságaiknak köszönhetően napjaink legalkalmasabb családi kutyái.

Egy Labrador Retriever/Golden Retriever kedves természetével, figyelmességével és megfelelni akarásával boldogságot sugároz minden percben. Rendkívül odaadó kísérő, a gyermekek türelmes, bohókás játszótársa, ugyanakkor figyelmes azokkal az emberekkel, akik finomabb mozdulatokat, toleráns viselkedést igényelnek. Nem véletlenül Őket használják elsősorban vakvezető, romkereső vagy akár mozgássérült segítő, terápiás kutyaként. Nagyon gyorsan tanuló, okos, agilis fajta, nyitott és fogékony az új dolgokra. Mindent hamar megtanul és egy jó képességű labradort/goldent csak  csiszolgatni, terelgetni kell attól függően az ember milyen helyzetben foglalkoztatja.

Mindkét fajta egyaránt nagyon kötődik az emberhez és kiemelten kedvelik és igénylik közelségét, társaságát. Alkalmazkodó természetük és magasfokú tolerancia képességük miatt egyaránt tarthatóak lakásban és kertben, falkatársakkal, esetleg kennelben ideig-óráig (NEM kennelkutyák), de akkor a legboldogabbak, ha a szeretett gazdi, a család közelében lehetnek. Imádják ha részt vehetnek a családi életben, programokon (kirándulás, kutyasuli, tréning). Biztosak lehetünk benne, ha a két fajta képviselője közül választunk magunknak kutyát egy jó humorú, segítőkész és találékony társsal találjuk szemben magunkat. Garantált a sokszínű program és izgalmas kaland is.

Viselkedésükből eleve hiányzik a félénkség és agresszió, melyekre az igényes tenyésztők szelektálnak. Természetesen mint minden fajtának, nekik is megvannak mind jellem mind pedig küllembeli hiányossággal rendelkező egyedei, éppen ezért nagyon fontos ismerni adott fajtára igazán jellemző tulajdonságokat és eszerint választani.

Ha családi kutyát szeretne valaki e két fajta egyikéből választani, tartásuk, etetésükhöz nem kell különösebb szakértelem. Másfél, két éves korukig fontos a jó minőségű eledel, oltások, szőrzetük pedig kis odafigyeléssel tisztán tartható. Hízásra hajlamosak, de ez a gazdi akaraterejével teljesen kordában tartható. Alapvetően ellenálló, egészséges fajták, de mint sok más fajta Ők sem mentesek a genetikai betegségektől, amelyet szigorú szelekcióval a tenyésztésben vissza lehet szorítani. Manapság már egyre ismertebb röntgenszűrések által ezek kimutathatók, reméljük egyre több ember szüreti meg retrieverjét, mégha az családi kedvenc is, hiszen felnőtt és idős korát, későbbi mozgatási kultúráját, táplálását így már ideje korán megismerheti, és nem érhetik meglepetések.

Végezetül, de nem utolsósorban szeretnénk itt leírni, hogy  természetesen elhivatott rajongói, tartói és tenyésztői szemében Ők a legcsodálatosabb kutyák a világon, de eme nagy szeretet tükrében azért tisztában kell lenni a  hibáikkal is...ami van, hiszen senki sem tökéletes. Épp elég népszerű, tehát ez ügyben nincs már tennivaló, de fontosnak tartjuk, hogy a fajta érdekében olyan emberek kezébe kerüljenek, akik szeretik, tisztelik Őket és megadnak minden körülményt arra, hogy kutyáik boldogok legyenek, úgy ahogyan ezt megérdemlik.

Ők elsősorban társak, családi kutyák és ebben a hitben ajánlhatjuk őszintén azoknak, akik Őket választják.

Itt fontos megemlíteni, hogy kiknek AJÁNLJUK és kiknek NEM AJÁNLJUK a Labrador Retriever/Golden Retriever-t.

Akiknek AJÁNLJUK! :)

Aki szeretne egy intelligens, érzékeny, humorral és empátiával rendelkező társat, akiben biztos lehet, hogy napi szinten biztosítja csodálata és hűsége felől amellett, hogy minden percben és helyzetben meg akar felelni gazdijának és annak családjának. Aki szereti a természetet, sétákat, ötletes programokat a kutyával a szabadban. Aki megértő egy retriever élete első évében elkövetett csintalanságokkal szemben, aki tolerálja, hogy kutyája imádja a vizet és annak minden formáját (sarat, pocsolyát...stb) mégha ez sokszor a ruhán is látszik, és aki kellő következetességgel bír egy szuper étvágyú - ám annak káros következményeire figyelve - örök éhenhaló tekintetű kutyával szemben!

Akiknek NEM AJÁNLJUK! :(

Aki egy olyan kutyát akar, aki csak a kert dísze, nem szereti különösebben a természetet, nem igényli kutyája ragaszkodó szeretetét, amivel otthontöltött óráiban a kutyája nem tud betelni és legfőképp a társaságot, foglalkozást a szeretett társsal, amikor csak teheti. Akinek nem szimpatikus, ha kutyája szeret dagonyázni, esetleg egy étteremben, bár fegyelmezése miatt helyben marad, de vágyakozva les az asztalon lévő finomságokra, akár ezt a hétköznapokban is. Az nem baj, ha valaki számára nem Ők az ideálisak, csak tudjon időben dönteni, felismerni lehetőségeit és elvárásait egy kutyával szemben. Ez nem azt jelenti, hogy rossz ember, de több száz kutyafajta közül választhatunk és ez az esély csak nekünk embereknek adatik meg, kutyánk úgy és ott él ahogy/ahol mi megadjuk neki. Így ha körültekintően választunk, megkíméljük magunkat és leendő kutyánkat az esetleges csalódásoktól.

Ezekkel a gondolatokkal és jótanácsokkal zárva bízunk abban, hogy számos Labrador  Retriever és Golden Retriever rajongó ugyanúgy kitart hőn szeretett fajtája mellett és/vagy sokan ezek után szimpatizálnak Velük. Higgyék el, nem túlzás azt állítani, ezek a kutyák azért születtek, hogy boldoggá tegyék a gazdikat. :-)

Sok szerencsét a választáshoz és boldog, kellemesen, labis-goldenes élményben gazdag éveket kívánunk Mindenkinek!!!

 
Kapcsolat: help@retriever.hu , T: Bagi Fruzsina 20/593-3380, Szőke Andrea: 20/425-1041, Zsarnóczay Márti 20/425-6511
~ ~ ~ Copyright 2006 - Produced by Fruzsi, Port of Nessie, Zsarno, Support Paw ~ ~ ~ ~

Belépés az Adminok számára