Maszat, Ivett és Panka története ....

Lotti története...

  archívum

 

Maszat, Ivett és Panka története ....

illusztrációNálam a golden retriever már gyerekkori álom volt. :) Egy évvel később, hogy eltávozott a juhászkutyánk, elkezdtem egy kutyus örökbe fogadásán gondolkodni. Kölyök kutyát nem akartam, mivel egyetem mellett nem tudtam volna neki biztosítani a napközbeni foglalkozást. Aztán a gazdit kereso kutyák között böngészve rátaláltam Maszatra, akibe rögtön bele is szerettem az alapján, amiket az előző gazditól megtudtam róla. Egy kisgyermekes családban volt harmadik kutyus és nem volt idejük foglalkozni vele, így rosszul nevelt, rágós, ugrálós, kicsit deviáns kutya lett belőle. Aztán miután hozzám került másfél évesen, szeretgettem, és annyi időt fordítottam rá, amennyit csak tudtam, minél következetesebben, s végül teljesen megváltozott. Nagyon okos, fantasztikus egyéniség, boldog vagyok, hogy velem lehet! Egy-két hónappal később azon tanakodtunk a családomban, hogy jó lenne mellé egy másik kutyus, hogy ne legyen egyedül, amikor nem vagyunk otthon. Ismét csak keresgetni kezdtem, szintén idősebb kutyát szerettünk volna. Ekkor csöppentem bele a retriever fajtamentésbe is. Volt is egy idősebb anya lánya páros (6 és 7 évesek). Ok már túl idősnek és taníthatatlannak bizonyultak a szüleim számára, ráadásul három kutyát nem is engedtek tartani. A jól nevelt előélete miatt mégsem volt már annyira fontos, hogy idősebbek, így az egyikük, Ivett hozzám került augusztusban. Mondanom, sem kell, hogy őt is nagyon megszerette mindenki és az egész családomnak megváltozott a véleménye a kutyákról és a nevelésükről, ugyanis bármilyen furcsán is hangzik, ezek a fajták még idős korban is nagyon tanulékonyak. :) Fantasztikus csapatot alkottak Maszattal! Mindenki nagyon boldog volt! Aztán ahogy telt az idő, azt vettem észre, hogy Ivett mégsem annyira boldog, mint gondoltam. Valami hiányzik neki, vagy inkább valaki. Majd belegondoltam, hogy gyakorlatilag egész életét az anyukájával élte le, és nem elég, hogy az előző gazditól elszakadt, de még anyucitól is. Próbáltam rá minél többet figyelni, másképp foglalkozni vele, örömet szerezni neki. Majd pár hónappal később kaptam egy e-mailt az előző gazditól, hogy Ivett anyukája, Panka bajban van, ugyanis kiderült, hogy nem jó gazdihoz került. A hölgy, mint fajtamentőt keresett meg, hogy segítsek jó gazdit keresni Pankának.

Időközben a szüleim annyira megszerették ezeket a kutyusokat, és olyannyira megváltozott a kutyákról alkotott felfogásuk is, hogy beleegyeztek, hogy Pankát is örökbe fogadhassam. :) Így 2007 januárjában megérkezett o is, és azóta mindenki nagyon boldog. :) Az elején Maszat kicsit nehezen adta át neki a vezérséget, de már teljesen jól kijönnek egymással, és nagyon szeretik egymást! Így lett közel fél év leforgása alatt három örökbefogadott retrieverem, tehát bőven túlszárnyaltam a gyerekkori álmaimat. Fantasztikus érzés tölt el nap mint nap nekik köszönhetően, mikor kimegyünk a parkba sétálni, szabadon engedem őket, ok pedig csak futnak és futnak, és örülnek a játéknak, a labdának, a természetnek, a törődésnek, a szeretetnek, és látom rajtuk, hogy boldogok, és azt mondják a szemükkel, hogy köszönjük, hogy mindannyian együtt lehetünk. Nincs ennél szebb érzés egy kutyás számára! Mindezen felül sikerült megdöntenem az idősebb kutyákról alkotott véleményemet, és rájöttem arra, megtapasztaltam azt, hogy egy másfél, 6 és még egy 8 éves kutya is tanítható, nevelhető, főleg, ha ilyen emberbarátok, mint a retrieverek. Szerencsésnek érzem magam, hogy ismerem a kutyáim előéletét. A fajtamentésben való tevékenykedésem óta ettől függetlenül folyamatosan azt tapasztalom, hogy szinte bármelyik és bármennyi idős kutya tanítható, nevelhető, mindössze szeretetre és egy kis törődésre van szükségük, és máris "bármit" megtesznek, amit az újdonsült gazdi kíván. :) Persze előtte jól hanyatt dobják magukat egy alapos "hasvakarásra" amiben többnyire már jó ideje, vagy még sohasem volt részük. Volt már példa egy nagyon idos kutya visszafiatalodására is, amikor az új helyen a szomszéd kutyának elkezdett udvarolni, illetve a saját kutyáim példájából tanulva, a két éves Maszatom megfiatalította Ivettet és Pankát is, tehát a kor semmit sem jelent. :)

fel a lap tetejére...

 

Lotti története...

illusztráció Eredetileg Nekem eszembe sem jutott volna, hogy valaha retriever gazda leszek, nem fogott meg a fajta olyannyira, hogy tettem egy olyan kijelentést, hogy "Nekem sosem kéne labrador, mert mind olyan dagadt"... Aztán úgy alakultak a dolgok, hogy ideiglenes kutyavállalásra adtam a fejem, el is kezdtem keresgélni, hogy milyen kutyust lássak vendégül amíg gazdihoz nem kerül. Kis testű, fiatal, könnyen örökbe adható kutyára gondoltam. Aztán az egyik gazdikereső honlapon megláttam ŐT! Azonnal elkezdtem intézkedni, hogy ez a kutya hozzám kell kerüljön, nekem kell ápolnom, rehabolnom. Csont és bor volt, alig 1 évesen túl egy ellésen, a gyepmester teli emlőkkel fogta be, a gyepmesteri telepen aztán még rosszabb állapotba került. Mentünk érte,mikor megláttam a kicsi aszott testét,nem is gondoltam volna,hogy fajtatiszta,annyira apró volt és úgy egyáltalán olyan kis szerencsétlen. Otthon aztán mindenki szeretgette, babusgatta, amiből Ő nem nagyon kért, inkább különvonult. Nagyon magánakvaló, tartózkodó kutya volt. Kereken 1 hétig volt ideiglenes, de szerintem már első nap eldőlt, hogy Mi összetartozunk, nem adom senkinek. Lotti azóta kinyílt, hihetetlen értelmes, rengeteg dolgot tanult/tanultunk egymástól. Szinte a nap 24 óráját együtt töltjük, fanatikus módon viszem magammal mindenhova, ahova csak lehet (néha oda is, ahova nem:) ) Az életünk úgy alakult, hogy kikerültünk Franciaországba 2x8 hónapra, így most kétlaki életet élünk, nyáron itthon, télen máshol, de Lotti mindenhol jól érzi magát, csak mellettünk legyen. Kint hegyek között, réteken, patakokban sétálhat, rohanhat, itthon a Duna partján lakunk, minden nap hatalmasakat úszik egy kis öbölben.

fel a lap tetejére...
 
Kapcsolat: help@retriever.hu , T: Bagi Fruzsina 20/593-3380, Szőke Andrea: 20/425-1041, Zsarnóczay Márti 20/425-6511
~ ~ ~ Copyright 2006 - Produced by Fruzsi, Port of Nessie, Zsarno, Support Paw ~ ~ ~ ~

Belépés az Adminok számára